MALUS DOMESTICA (ΜΗΛΙΑ)

ΟΠΩΡΩΝΑΣ- Η ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

MALUS DOMESTICA (ΜΗΛΙΑ)

Για να έχουμε μία αφθονία από ολόγλυκα φρούτα, πρέπει να προσφέρουμε στα δέντρα μία ηλιόλουστη τοποθεσία. Αν αυτός ο κανόνας γίνει σεβαστός, θα δείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε έναν οπωρώνα μέσα στον κήπο σας. Επίσης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τον αέρα, την ποιότητα του εδάφους, την καλή προσβασιμότητα και, φυσικά, το γενικό σχεδιασμό του κήπου σας.

Η παράδοση θέλει τον οπωρώνα απομονωμένο στην άκρη του κήπου, να μοιράζεται συχνά το χώρο με το λαχανόκηπο. Σήμερα, αναδεικνύουμε τις διακοσμητικές του αρετές και δεν τον ξεχωρίζουμε από τα άλλα τμήματα του κήπου.

ΗΛΙΟΣ

Τα φρούτα χρειάζονται ήλιο για να αποκτήσουν ωραία χρώματα και γλυκιά γεύση. Για να προσφέρετε καλύτερη έκθεση στον ήλιο, φυτέψτε τις συκές σας σε μία πλαγιά με προσανατολισμό προς το νότο. Η κεκλιμένη θέση της τοποθεσίας βελτιώνει τη γρήγορη θέρμανση του εδάφους. Στις πολύ κρύες περιοχές, φυτέψτε τα οπωροφόρα μπροστά σε ένα βορινό τοίχο, ώστε οι οφθαλμοί να μην υφίστανται τις απότομες εναλλαγές πάγου και τήξης, που προκαλούν καταστροφή των ιστών.

FICUS CARICA (ΣΥΚΙΑ)

ΑΕΡΑΣ

Η προφύλαξη από τον άνεμο είναι ένα σημαντικό στοιχείο, γιατί τα ρεύματα αέρα, εκτός από το ότι ξηραίνουν τις καλλιέργειες, βλάπτουν την επικονίαση και την καρποφορία. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίζετε ώστε ο οπωρώνας σας να είναι καλά προφυλαγμένος (π.χ. με μία σειρά από ψηλά δέντρα). Όμως, προσοχή! Είναι περιττό να φυτέψετε τεράστια δέντρα κοντά στον οπωρώνα, γιατί θα δημιουργήσουν σκιά που δε βοηθάει καθόλου. Σε περιοχές με πολύ ισχυρούς ανέμους, χρησιμοποιήστε σχήματα δέντρων χαμηλά, ώστε το ύψος τους να μην ξεπερνάει εκείνο του τοίχου ο οποίος τα στηρίζει. Οι φυτεύσεις εδώ κι εκεί και όχι σε σειρά πρέπει να προτιμώνται, γιατί περιορίζουν την καταστροφική δράση του ανέμου.

Και μην ξεχνάτε!

Συνδυάστε τα οπωροφόρα δέντρα με τριανταφυλλιές. Εναρμονίζονται θαυμάσια, αλλά, κυρίως, απαιτούν τις ίδιες προληπτικές φροντίδες. Έτσι, θα εξοικονομήσετε χρόνο και προϊόντα!

Πηγή: LAROUSSE, Εγκυκλοπαίδεια καλλιεργητή- Patrick Mioulane, Εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΥ, 2007

Δεν Υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σπίτιΚατηγορίεςWishlistΛογαριασμό
Αναζήτηση