Συστατικά:

Το σχοινόπρασο είναι μια πλήρης και πλούσια τροφή, γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Έχει ελαφριά γεύση, αλλά είναι πολύ αρωματικό. Δεν περιέχει λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ οι θερμίδες του είναι ελάχιστες (μόλις 1 θερμίδα σε 1 κουταλιά της σούπας). Ωστόσο, αυτή η μικρή ποσότητα, καλύπτει το 3% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και C! Τα 100 γραμμάρια μάς παρέχουν το 87% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης Α και το 96% βιταμίνης C.

Λεπτομερέστερα, μία μερίδα σχοινόπρασου περιέχει μικρή ποσότητα βιταμίνης Κ, βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο, χολίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγγάνιο και πολλά αντιοξειδωτικά. Περιέχει, επίσης, ίχνη από θειάφι και αλλισίνη, συστατικό που περιέχεται σε όλα τα φυτά της ίδιας οικογένειας όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τέλος, περιέχει πολλές ενώσεις organosulfur όπως αλλυλο- σουλφίδια και αλκυλο- σουλφοξείδια.

ALLIUM SCHOENOPRASUM (ΑΛΛΙΟΝ Ή ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ) Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Φαρμακευτικές/ Θεραπευτικές ιδιότητες:

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σχοινόπρασου είναι παρόμοιες με εκείνες του σκόρδου, αλλά λίγο ασθενέστερες. Το σχοινόπρασο αναφέρεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα και ήπιες διεγερτικές, διουρητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Προσφέρει, επίσης, ενδυνάμωση των οστών (λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ) και σημαντική προστασία της όρασης από εκφυλιστικές ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Βοηθά στην αναιμία (χάρη στο σίδηρο που περιέχει)
  • Βοηθά στην πέψη
  • Ρίχνει την πίεση
  • Βοηθά στον ύπνο (χάρη στη χολίνη που περιέχει)
  • Μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη
  • Ανακουφίζει από τα κρυολογήματα
  • Ενδυναμώνει τα οστά (χάρη στο ασβέστιο που περιέχει)
  • Ωφέλιμο για τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη μάθηση και τη μνήμη (χάρη στη χολίνη που περιέχει)
  • Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
  • Δρα κατά του καρκίνου του προστάτη, του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου (οι ευεργετικές και προληπτικές επιδράσεις του οφείλονται εν μέρει στις πλούσιες χημικές ενώσεις των σουλφιδίων που περιέχει. Σε έρευνα που διεξήχθη, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σε είδη της οικογένειας Allium -περιλαμβάνει το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο- είχαν αισθητά χαμηλότερες συχνότητες καρκίνου του προστάτη).

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες επάνω στο συγκεκριμένο είδος αλλά και σε παραπλήσια ήδη όπως το σκόρδο ή τα κρεμμύδια. Φυσικά, το σχοινόπρασο έχει ακόμα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που πολλοί δεν γνωρίζουν. Και το καλό είναι ότι πρόκειται για ένα φυτό που είναι πολύ εύκολο να το καλλιεργήσετε και να το έχετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.