Τι προσφέρει το κάθε ένα, ανάλογα με τη σύσταση, και τι σας προτείνουμε…

Αργιλώδες έδαφος: Είναι πλούσιο και σχηματίζει χονδρούς, συμπαγείς και κολλώδεις σβώλους και περικλείει 30- 45% αρκετά λεπτή άμμο συγκεντρωμένη από άργιλο. Είναι δύσκολο στην επεξεργασία του. Όταν είναι πολύ βρεγμένο, λασπώνει αρκετά και κολλάει στα εργαλεία. Αργεί να ζεσταθεί την άνοιξη. Συγκρατεί καλά το νερό και τα λιπάσματα. Όταν είναι πολύ ξηρός ο καιρός (άρα και το έδαφος), δημιουργεί ρωγμές.

Αργιλώδες έδαφος | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil
Αποφύγετε τις πρώιμες καλλιέργειες επειδή αργεί να ζεσταθεί το έδαφος. Τσαπίστε τους χοντρούς σβώλους ώστε ο πάγος να τους θρυμματίσει. Χρειάζεται πλούσια ενίσχυση σε οργανικά ενισχυτικά και λιπάσματα. Κάθε 3- 4 χρόνια, ασβεστώνουμε το έδαφος στο τέλος του χειμώνα γιατί σπάνε οι σβώλοι του αργίλου.

Αλκαλικό (ασβεστούχο) έδαφος: Έχει ανοιχτό χρώμα και εύθρυπτη υφή. Συγκρατεί δύσκολα τα μεταλλικά στοιχεία και περικλείει 12- 30% ανθρακικό ασβέστιο, σε συνδυασμό με την άργιλο. Σε ξηρό καιρό χαράζει. Το ενεργό ασβέστιο που υπάρχει επηρεάζει αρνητικά την αφομοίωση του σιδήρου, οπότε ευνοείται η χλώρωση και το κιτρίνισμα των φύλλων.
Στους λαχανόκηπους, το αλκαλικό (ασβεστούχο) έδαφος δεν είναι πρόβλημα εφόσον εμπλουτιστεί με όξινη οργανική ύλη (καστανόχωμα, ρεικόχωμα και τύρφη). Τα χλωρά λιπάσματα -όπως και η αποσυντεθειμένη κοπριά- είναι πολύ ευνοϊκά. Καλό είναι να αποφεύγουμε λιπάσματα που περιέχουν φύκια γιατί προσδίδουν παραπάνω ασβέστιο. Είναι έδαφος που χάνει εύκολα τα διατροφικά του αποθέματα γι’ αυτό και το εμπλουτίζουμε με οργανικά λιπάσματα.

Αμμώδες (ξηρό) έδαφος: Είναι ελαφρύ, φτωχό, με περιεκτικότητα σε πυριτιούχα άμμο πάνω από 70%. Θερμαίνεται εύκολα την άνοιξη και αργότερα αποξηραίνεται ακόμα και σε βάθος λόγω της γρήγορης θερμοκρασίας που ανεβάζει. Είναι ένα έδαφος ιδανικό για πρώιμες καλλιέργειες και θέλει συχνό και ελαφρύ πότισμα.

Αμμώδες (ξηρό) έδαφος | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil
Έχει έλλειψη πυκνότητας και προκαλεί ταχεία απώλεια θρεπτικών στοιχείων, τα οποία ξεπλένονται από τις βροχές και τα ποτίσματα. Χρειάζονται μεγάλες ποσότητες οργανικών υλών επειδή είναι πολύ φτωχό, για να εξασφαλιστεί η γονιμότητα του. Η έλλειψή του το καθιστά ασταθές, οπότε απαιτείται να ενισχύεται κάθε χρόνο.

Τυρφώδες (υγρό) έδαφος: Είναι χαρακτηριστικό έδαφος που συναντάμε στα δάση. Περιέχει περίπου 20% χούμο και πολύ συχνά παρουσιάζει μια έντονη όξινη αντίδραση (καστανόχωμα). Η παρουσία άμμου το κάνει πολύ εύθρυπτο και με άργιλο γίνεται σπογγώδες.
Είναι ασταθές γιατί στραγγίζει γρήγορα όποτε ξεραίνεται εύκολα. Επεξεργάζεται εύκολα αλλά θερμαίνεται γρήγορα την άνοιξη. Χρειάζεται προσθήκη ασβέστη.

Τυρφώδες (υγρό) έδαφος | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil