Αγγούρι: Είναι διουρητικό, δροσιστικό αλλά φτωχό σε θερμίδες. Είναι πλούσιο σε μέταλλα (σίδηρος και ασβέστιο), καθώς και βιταμίνη C. Αφαιρέστε τους σπόρους αν θέλετε να είναι πιο εύπεπτο.

Γουλί λευκόσαρκο: Είναι χρήσιμο για την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου. Πλούσιο σε ίνες, βιταμίνη C και Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Γίνεται πιο εύπεπτο όταν κοπεί νωρίς και ζεματιστεί πριν μαγειρευτεί.

Καρότο: Είναι διουρητικό και ορεκτικό. Πλούσιο σε ίνες, μέταλλα, βιταμίνη C και Β. Πιο εύπεπτο είναι βραστό και μπορεί να διατηρηθεί και κατεψυγμένο.

Κολοκύθα: Έχει λίγες θερμίδες και είναι εύπεπτη. Διαθέτει προβιταμίνη Α, ίνες, βιταμίνη C και Β. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στη ζαχαροπλαστική για τάρτες, πίτες και μαρμελάδες.

Κολοκυθάκι: Έχει λίγες θερμίδες, είναι πολύ εύπεπτο και είναι ορεκτικό. Πλούσιο σε ίνες, μέταλλα Ca και Mg, βιταμίνες C και B9. Καλό είναι να τρώγεται ωμό για να μη χάνει τις αρετές του.

λαχανικά | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Λάχανο: Είναι δυναμωτικό και ενεργοποιεί τα τεμπέλικα έντερα. Πλούσιο σε ίνες, προβιταμίνη Α, μέταλλα, βιταμίνες C και E. Για να είναι πιο εύπεπτο να βράζεται πρώτα σε νερό και μετά σε ατμό.

Μελιτζάνα: Είναι εύπεπτη και με λίγες θερμίδες. Πλούσια σε ίνες, βιταμίνες C, B και E. Παίρνετε καλύτερα τα συστατικά της όταν είναι βραστή σε ατμό και όχι τηγανιτή (είναι πιο λιπαρή).

Αρακάς: Τονώνει την εντερική λειτουργία. Πλούσιος σε ίνες, κάλιο, βιταμίνες C και Ε. Πρέπει να κόβεται όταν είναι τρυφερός και να μαγειρεύεται αμέσως.

Ντομάτα: Είναι ορεκτική και φτωχή σε θερμίδες. Πλούσια σε βιταμίνες C και E και μέταλλα K, Mg και P. Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους για να μην ερεθίζονται τα ευαίσθητα έντερα.

Παντζάρι: Είναι δυναμωτικό και τονωτικό. Πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες B και C και μέταλλα K, P και Mg. Τρώγεται βραστό στον ατμό ή στο φούρνο και όχι στο τηγάνι.

Πατάτα: Είναι διουρητική, θρεπτική και πολύ εύπεπτη. Πλούσια σε βιταμίνες B και C και μέταλλα K, Fe και Mg. Γίνεται παχυντική μόνο όταν μαγειρεύεται τηγανιτή.

Πεπόνι: Είναι διουρητικό, καθαρτικό και δροσιστικό. Διαθέτει προβιταμίνη Α, μέταλλα, ίνες και βιταμίνη C. Δεν πρέπει να τρώγεται παγωμένο όταν έχουμε ευαίσθητο έντερο.

Πιπεριά: Είναι ορεκτική και με λίγες θερμίδες. Περιέχει κυρίως βιταμίνη C, προβιταμίνη Α και ίνες. Είναι πιο εύπεπτη χωρίς φλούδα, που αφαιρείται εύκολα αφού βυθιστεί σε βραστό νερό.

Πράσο: Είναι διουρητικό, καθαρτικό και ελαφρά δυναμωτικό. Περιέχει ίνες, μέταλλα K και Fe, βιταμίνη Ε και προβιταμίνη Α. Για καλό πλύσιμο σχίστε το στα δύο και περάστε το κάτω από τη βρύση.

Ραπανάκια: Είναι φτωχά σε θερμίδες και διουρητικά. Πλούσια σε βιταμίνη C και μέταλλα K, S και Ca. Γίνονται ωραία σε ροδέλες και σοταρισμένα.

Σαλάτες: Είναι διουρητικές, ορεκτικές και δροσιστικές. Περιέχουν βιταμίνες C και B, προβιταμίνη Α και μέταλλα. Συνδυάζονται ωραία με ρόκα, αντίδια, λυκοτρίβολο και γλιστρίδα.

Σέλινο: Είναι διουρητικό. Περιέχει μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ίνες και βιταμίνες B και C. Είναι πολύ εύπεπτο ως ωμό και τριμμένο, τρώγεται όμως και βρασμένο.

λαχανικά | Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Σπανάκι: Είναι αντιαναιμικό και έχει λίγες θερμίδες. Πλούσιο σε βιταμίνη Β9 και μέταλλα Fe, P και K. Να αποφεύγεται από όσους έχουν νεφρικά προβλήματα.

Φασολάκια: Είναι τονωτικά, διουρητικά, πολύ εύπεπτα και έχουν λίγες θερμίδες. Πλούσια σε ίνες, μέταλλα Mg, K και Ca και βιταμίνες C και Β9. Τα βράζουμε στον ατμό για να μη χάσουν το πλούτο που έχουν σε μέταλλα.