Κάσσια Φυτώρια/Γεωπονικές Επιχειρήσεις Χορομίδης: γλάστρες, φυτά, καρποφόρα, αειθαλή, φυτοχώματα, λιπάσματα, εργαλεία και είδη κήπου | Horomidis Agronomic Corp. Flower pots, plants, garden utensils and supplies, evergreens, fruit trees, fertilizer, soil

Συνοπτικά:

  • Φυλλοβόλος ή ημιαειθαλής θάμνος, ευαίσθητος σε θερμοκρασίες κάτω από -10οC
  • Ύψος: Έως 2 μέτρα
  • Ανθοφορία: Αύγουστος- Δεκέμβριος
  • Άνθος: Μικρά, κίτρινα άνθη σε ταξιανθίες
  • Έδαφος: Αναπτύσσεται σε οποιοδήποτε έδαφος, ακόμα και κοντά στην θάλασσα.
  • Θέσεις Φύτευσης: Ηλιόλουστες ή ημισκιερές.

Η Κάσσια (Cassia corymbosa) είναι φυλλοβόλος ή ημιαειθαλής, όρθιος θάμνος με όμορφα, κίτρινα λουλούδια. Χαρακτηρίζεται ως φυλλοβόλος θάμνος, όμως στις νότιες περιοχές της χώρας μας (όπου ο χειμώνας είναι ήπιος) μπορεί να μην απορρίπτει όλο το φύλλωμά του. Με το κατάλληλο κλάδεμα, μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δένδρο. Έχει μεγάλο εύρος ανθοφορίας και είναι φυτό σχετικά γρήγορης ανάπτυξης.

Χαρακτηριστικά του φυτού

Η Κάσσια φτάνει σε ύψος και διάμετρο τα 1,5 με 2 μέτρα. Τα φύλλα της είναι σύνθετα με 6 αντίθετα φυλλάρια και το χρώμα τους είναι σκούρο πράσινο. Ανθοφορεί επάκρια σε ετήσια βλάστηση, σε σταχυόμορφες ταξιανθίες μήκους 6- 10cm. Τα άνθη της είναι πολλά και μικρά, με κίτρινα πέταλα. Η Κάσσια ανθίζει από τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο και τα άνθη της διατηρούνται για μεγάλη χρονική περίοδο στο φυτό, έως τον Οκτώβριο ή ακόμη και το Δεκέμβριο. Η καταπληκτική αυτή ανθοφορία της έρχεται στο τέλος του καλοκαιριού, όταν τα περισσότερα φυτά αρχίζουν να είναι «κουρασμένα» από την πολλή ζέστη και ξηρασία. Οι καρποί της Κάσσιας είναι χέδρoπες με μήκος έως 10cm. και μοιάζουν με μεγάλα, πράσινα φασόλια που αργότερα γίνονται καφέ.

Η σωστή φύτευση της Κάσσιας

Η Κάσσια προτιμά τα γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη, όμως παρουσιάζει καλή ανάπτυξη σε όλους τους τύπους εδαφών. Είναι εύκολο φυτό που μεγαλώνει χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, ακόμη και σε σχετικά άγονα και ξηρά εδάφη. Ζει ακόμα και κοντά την θάλασσα ή σε γλάστρα. Καλό είναι να τοποθετείται σε ηλιόλουστες, απάνεμες θέσεις. Χρειάζεται μέτριο πότισμα, όμως πρέπει να ποτίζεται τακτικά κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον, είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κάτω από -10οC. Σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, οι βλαστοί της παγώνουν και νεκρώνονται. Το κλάδεμα θα πρέπει να διενεργείται στην αρχή της άνοιξης και να αφαιρούνται οι νεκροί και ασθενικοί κλάδοι. Το φθινοπωρινό κλάδευμα θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει επάκριες ξηράνσεις των βλαστών. Ο πολλαπλασιασμός της Κάσσιας γίνεται με σπόρο και η σπορά γίνεται το Μάρτιο.

Φύτευση της Κάσσιας στον κήπο και τη βεράντα

Η καλλωπιστική αξία της Κάσσιας βασίζεται στην πλούσια και με μεγάλο εύρος ανθοφορία της, στο έντονα κίτρινο χρώμα των ανθέων της και στην εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη και διαμόρφωση της κόμης της. Επιπλέον, μπορεί μα φυτευτεί σε συστάδες ή μεμονωμένη, ενώ μπορεί να ταιριάξει πολύ καλά και με άλλα θαμνώδη, όπως ο πυράκανθος για δημιουργία όμορφων χρωματικών συνδυασμών. Είναι κατάλληλη και για ελεύθερους φράχτες.