Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι δύο μήνες , που δεν μπορούμε να προσφέρουμε πολλά στους κήπους  ή τα χωράφια μας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια που επιτρέπεται να γίνουν, είτε για την προστασία από το κρύο, είτε γιατί είναι η εποχή να γίνουν κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες ή φυτεύσεις.

Είναι περίοδος συγκομιδής και για καρποφόρα δένδρα (ξινά) λεμόνια, πορτοκάλια κ.λ. ,  όπως επίσης και λαχανικά κουνουπίδια, σπανάκι, μπρόκολα κ.λ.

Σπέρνουμε σε προστατευμένα και θερμαινόμενα σπορεία, μέσα σε θερμοκήπια την πρώιμη σπορά των καλοκαιρινών μας λαχανικών, όπως ντομάτες, πιπεριές κ.λ.

Καλύπτουμε τα φυτά μας  σε περίοδο παγετού και κυρίως τα πιο ευαίσθητα, αφήνουμε τα πεσμένα φύλλα μέσα στους λάκκους των φυτών για προστασία, ποτίζουμε μόνο αν υπάρχει ανομβρία για μέρες έπειτα από δυνατούς ανέμους.

Κλαδεύουμε καρποφόρα φυλλοβόλα δένδρα με σειρά προτεραιότητας αν είναι δυνατόν ξεκινώντας από τα πυρηνόκαρπα, ειδικά σε θερμότερες περιοχές. Το κλάδεμα γίνεται για δύο λόγους στα καρποφόρα δένδρα,  για να αυξήσουμε την καρποφορία και για να δώσουμε σχήμα. Επίσης κλαδεύουμε  κλήματα (αμπέλια) , όπως και φυλλοβόλα καλλωπιστικά π.χ. τριανταφυλλιές, Φιλάδελφος.

Προετοιμάζουμε, όποτε βρούμε ευκαιρία τα χωράφια μας για τη σπορά των ανοιξιάτικων σιτηρών και αν θέλουμε ενισχύουμε τη φθινοπωρινή λίπανση με επαναληπτική ή ρίχνοντας κοπριά.

Κάνουμε ξεβοτάνισμα στα κηπευτικά μας, κρατάμε τα ωφέλιμα όπως είναι η τσουκνίδα και την αποξεραίνουμε, κρατάμε φύλλα και άλλα υλικά που θα βρούμε για να φτιάξουμε την κομπόστα μας π.χ. ξερά ξύλα

Τέλος ψεκάζουμε με χαλκό τα δένδρα μας για να αποφύγουμε όσο μπορούμε μυκητολογικές ασθένειες που ίσως να έχουν προκληθεί από κλαδέματα ή και άλλους παράγοντες.  

error: Content is protected !!