Η εποχή είναι κατάλληλη για να ανανεώσει κανείς ή να φυτέψει για πρώτη φορά την περίφραξή του στο εξοχικό του. Αν τα φυτά φυτευτούν άμεσα και αν φροντίσουμε να ποτίζονται ανελλιπώς (από τώρα και μέχρι το φθινόπωρο), τότε θα μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι φρέσκο, πράσινο φράχτη ή όμορφες φυτεύσεις στα παρτέρια μας στην εξοχική κατοικία.

Ένα φυτό κοντά στη θάλασσα ταλαιπωρείται από την αλατότητα του εδάφους. Ας γνωρίσουμε 3 χαρακτηριστικά φυτά που φυτεύονται κοντά στη θάλασσα, λόγω της αντοχής τους στην αλατότητα.

Ελαίαγνος

Αειθαλής θάμνος αρκετά γρήγορης ανάπτυξης, με φύλλα σε πράσινο χρώμα ή δίχρωμα (πράσινα και κίτρινα). Φυτεύεται μεμονωμένος ή σε φράχτη. Τα νέα φύλλα όταν βγαίνουν έχουν γκρι χρώμα, κάτι που κάνει το θάμνο εντυπωσιακό. Ανθίζει το φθινόπωρο, Οκτώβριο με Νοέμβριο. Τα άνθη του είναι πολύ μικρά καμπανάκια και έχουν πολύ έντονο άρωμα που προσελκύει μέλισσες. Ο Ελαίαγνος κλαδεύεται για να διαμορφωθεί και δεν ταλαιπωρείται συχνά από ασθένειες και προσβολές.

Πικροδάφνη

Αειθαλής θάμνος πολύ γρήγορης ανάπτυξης, με μακριά φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος. Συνήθως φυτεύεται για δημιουργία φράχτη. Αν φυτευτεί μεμονωμένος, μπορεί να διαμορφωθεί μετά από χρόνια σε δεντράκι. Ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και το φθινόπωρο. Έχει ταξιανθίες με πολλά άνθη, μονά ή διπλά, σε χρώμα λευκό, ροζ, φούξια, σομόν ή και δίχρωμα. Η Πικροδάφνη καλό είναι να μη μένει ακλάδευτη για χρόνια, καθώς δημιουργεί χοντρά κλαδιά στη βάση του φυτού που χάνουν τα φύλλα τους. Μόλις κλαδευτεί (ακόμη και πολύ αυστηρά) θα βγάλει γρήγορα νέα φύλλα.

Αγγελική

Αγγελική

Η Αγγελική είναι αειθαλής θάμνος πολύ γρήγορης ανάπτυξης. Δημιουργεί γρήγορα πυκνό φράχτη και διαμορφώνεται εύκολα με κατάλληλο κλάδεμα. Αν φυτευτεί μόνη της, μπορεί να δώσει μετά από χρόνια ένα μεγάλο στρογγυλό θάμνο ή ένα διαμορφωμένο δεντράκι. Ανθίζει το Μάιο με πολλά, μικρά, λευκοκίτρινα άνθη που προσελκύουν μέλισσες και μοσχοβολούν. Προσβάλλεται συχνά από κοκκοειδή, και συγκεκριμένα ισέρυα. Η ισέρυα απομυζά χυμούς από την αγγελική και κρύβεται κάτω από τα φύλλα της ή χαμηλά στα κλαδιά της. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο να την εντοπίσουμε εγκαίρως και να δράσουμε καταλλήλως. Για το λόγο αυτό, πρέπει μόλις δούμε μαρασμό του φυτού να ελέγξουμε ενδελεχώς όλο το φυτό για ύπαρξη του εντόμου.

Κείμενο:
Αιμιλία Ροδοπούλου
Μsc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Φωτογραφίες:
Αιμιλία Ροδοπούλου, Γεωπονικές επιχειρήσεις «Χορομίδης»